Zaloguj się

Uprawnienia

O jakie uprawnienia systemowe Cliqer v3 prosi w macOS i Windows, dlaczego ich potrzebuje i co przestaje działać bez każdego z nich.

Cliqer prosi o absolutne minimum. W macOS wymagane są dwa uprawnienia, a o pozostałe Cliqer poprosi, gdy po raz pierwszy użyjesz danej funkcji. W Windows na starcie nie musisz niczego przyznawać.

Lista kontrolna

Po wybraniu Classic lub Studio okno Witamy w Cliqer wyświetla sekcję Pozwól Cliqer działać na twoim Macu: „Nagrywanie ekranu i Dostępność są potrzebne, aby udostępniać ekran i przełączać slajdy. O pozostałe uprawnienia poprosimy, gdy użyjesz ich po raz pierwszy.” Możesz ją ponownie otworzyć w dowolnej chwili z menu Cliqer > Uprawnienia….

Lista kontrolna Pozwól Cliqer działać na twoim Macu z siedmioma uprawnieniami i przyciskiem Kontynuuj
Lista kontrolna uprawnień w macOS.
UprawnienieOpis w wierszuWymaganeBez niego
Nagrywanie ekranuUdostępniaj swój ekran w pokoju.TakNie możesz udostępnić ekranu ani okna, a okno wyboru udostępniania nie pokazuje podglądów na żywo.
DostępnośćWysyłaj polecenia Dalej i Wstecz do aktywnego okna (Tryb sterowania: Aktywne okno).TakPolecenia Dalej i Wstecz nie docierają do twoich slajdów.
KameraDodaj swoją kamerę do studia.NieŻadna kamera nie pojawia się jako źródło w Studio.
MikrofonMiksuj swój mikrofon z dźwiękiem pokoju.NieTwój głos nie trafia do miksu pokoju ani Studio.
AutomatyzacjaOdczytuj notatki i pozycje slajdów z PowerPoint i Keynote.NieCliqer nie może odczytać pozycji slajdów ani notatek z tych aplikacji.
BluetoothŁącz piloty do prezentacji przez Bluetooth.NiePiloty do prezentacji Bluetooth nie są wykrywane.
Sieć lokalnaWyszukuj źródła NDI i Companion.NieŹródła NDI w twojej sieci nie są widoczne, a Companion nie może się połączyć.

Wymagane wiersze mają oznaczenie Wymagane. Gdy uprawnienie jest włączone, wiersz pokazuje Przyznano. W przeciwnym razie przycisk ma etykietę Przyznaj (jeszcze nie pytano), Otwórz Ustawienia systemowe (wyłączone) lub Otwórz Ustawienia (macOS nie podaje stanu).

Przycisk Kontynuuj staje się aktywny, gdy przyznasz uprawnienia Nagrywanie ekranu i Dostępność. Do tego czasu widać komunikat: „Przycisk Kontynuuj będzie aktywny po przyznaniu uprawnień Nagrywanie ekranu i Dostępność.”

Jak Cliqer prosi o poszczególne uprawnienia

  • Nagrywanie ekranu. Przycisk Przyznaj wysyła prośbę do macOS i otwiera Prywatność i ochrona > Nagrywanie ekranu w Ustawieniach systemowych. macOS stosuje zmianę dopiero po ponownym uruchomieniu aplikacji, więc wiersz pokazuje wtedy komunikat „Włącz Cliqer w Ustawieniach systemowych, a następnie zamknij i ponownie otwórz Cliqer: macOS stosuje Nagrywanie ekranu dopiero po ponownym uruchomieniu.” z przyciskami Otwórz Ustawienia systemowe i Zamknij i otwórz ponownie.
  • Dostępność. Pierwsze kliknięcie Przyznaj wyświetla monit systemowy. Każde kolejne otwiera Prywatność i ochrona > Dostępność.
  • Kamera, Mikrofon, Automatyzacja i Bluetooth. macOS pyta o nie, gdy Cliqer po raz pierwszy z nich korzysta. Jeśli odmówisz, przycisk otwiera odpowiednią stronę w Ustawieniach systemowych.
  • Sieć lokalna. macOS nie przekazuje aplikacjom tej odpowiedzi, więc wiersz zawsze oferuje przycisk Otwórz Ustawienia.
  • Dźwięk systemowy. Prośba pojawia się, gdy po raz pierwszy dodajesz stronę internetową do Studio, aby jej dźwięk mógł trafić do miksu.

Co macOS pokazuje w monitach

UprawnienieTreść monitu
Nagrywanie ekranuCliqer udostępnia wybrany przez ciebie ekran w twoim pokoju.
KameraCliqer pokazuje obraz z twojej kamery w studiu i wysyła go do pokoju.
MikrofonCliqer miksuje twój mikrofon z dźwiękiem pokoju.
BluetoothCliqer łączy się z pilotami do prezentacji Bluetooth.
Sieć lokalnaCliqer wyszukuje źródła NDI i Companion w twojej sieci.
Dźwięk systemowyCliqer przechwytuje dźwięk stron internetowych, które dodajesz do studia.

Gdy brakuje uprawnienia

  • Nagrywanie ekranu jest wyłączone: „Zezwól Cliqer na nagrywanie ekranu w Ustawieniach systemowych, aby go udostępnić.”
  • Dostępność jest wyłączona: „Zezwól Cliqer na sterowanie slajdami w Ustawieniach systemowych.” Strona Urządzenia pokazuje też komunikat „Do przełączania slajdów potrzebny jest dostęp w ustawieniach Dostępność.”
  • Okno wyboru udostępniania pokazuje komunikat „Zezwól na Nagrywanie ekranu, aby widzieć podglądy ekranów na żywo.” z przyciskiem Otwórz uprawnienia.

Powiązane